Wat is een familiefonds?
In zijn meest eenvoudige vorm is een familiefonds een besloten fonds voor gemene rekening (FGR). Een FGR is een contractuele overeenkomst tussen 3 partijen, namelijk de bewaarder, de beheerder en de participanten. De bewaarder wordt juridisch eigenaar van het vermogen. De beheerder voert het beleggingsbeleid en de administratie en heeft de zeggenschap over het vermogen. De participanten zijn economisch gerechtigd tot het vermogen. Met deze constructie is er scheiding aangebracht tussen het juridische eigendom, het economische eigendom en de zeggenschap over het vermogen.
.
Wat zijn de voordelen?
Door vermogen al bij leven over te hevelen via een familiefonds kunnen een aantal specifieke doelen worden bereikt:
- Bespaar op erfbelasting: Door in delen te schenken kan gebruik worden gemaakt van de progressie in de schenk- en erfbelasting. Schenkt u 10 jaar lang € 100.000 aan een kind, dan bedraagt het hoogste tarief 10%. Vererft er in 1 keer € 1.000.000 aan een kind, dan wordt over het grootste deel 20% geheven.
- Behoud van zeggenschap: De juridische eigendom van het vermogen en daarmee de zeggenschap kan bij de oprichter blijven. Alleen de economische eigendom gaat over naar de volgende generatie.
- Behoud samenhang en structuur: De samenhang van de onderliggende beleggingsportefeuille(s) blijft intact. Slechts de procentuele gerechtigdheid tot het vermogen verandert. Dit in tegenstelling tot niet gecertificeerd vermogen dat bij overlijden vaak versnipperd raakt tussen de diverse erfgenamen. De kwaliteit van het vermogensbeheer kan hiermee op niveau blijven en de beleggingsmogelijkheden zijn ruimer door het grotere volume.
- Betrokkenheid: De betrokkenheid bij het familievermogen wordt vergroot, aangezien de toekomstige erfgenamen nu al de beschikking krijgen over certificaten.
Hoe gaat de inbreng in zijn werk?
Eerst wordt er een stichting opgericht via een notaris uit het netwerk van Familiefonds.nl. Na de oprichting van het fonds en na inbreng van de vermogensbestanddelen in het fonds ontstaan nieuwe rollen. Was er voor de inbreng nog sprake van volle eigendom van de vermogensbestanddelen; na de inbreng heeft er een splitsing plaatsgevonden in bewaring (juridische eigendom), participatie (economische eigendom) en beheer (management). In eerste instantie kunnen al deze rollen nog bij de oprichter liggen; pas nadat de eerste participatie is weggeschonken zal de economische eigendom deels bij anderen berusten.
Hoe verloopt het schenken?
Vervolgens kan aan de eigenlijke estate planning worden begonnen: het schenken van de participaties. Het overdragen van participaties is een gemakkelijke administratieve handeling. De portefeuillesamenstelling blijft in stand, ongeacht de uiteindelijk belanghebbenden. Uiteraard dient over de schenking van de certificaten schenkbelasting afgedragen te worden als het bedrag hoger is dan de vrijstelling. De normale tarieven en vrijstellingen zijn van toepassing.
Wat gebeurt er met de zeggenschap?